ArcheoSupport bv
Postbus 41091
9701 CB GroningenMob.06-29060092

Archeologisch leer

 

Bij opgravingen worden soms voorwerpen van leer gevonden. Vaak zijn dit schoenen, of delen van schoenen. Vooral als het gaat om contexten uit de Middeleeuwen of de Nieuwe Tijd, is de kans aanwezig dat er voorwerpen van leer worden gevonden. Maar ook is het mogelijk dat er lederen voorwerpen worden aangetroffen uit bijvoorbeeld de Romeinse Tijd, maar deze vondsten zijn echter veel schaarser. Als de bewaaromstandigheden van de lederen voorwerpen gunstig zijn, dan kunnen ze eruit zien alsof ze gisteren gemaakt zijn, temeer daar, vooral als het om schoeisel gaat, we soms dezelfde modeverschijnselen als heden ten dage zien. Schoeisel was en is modegevoelig. Sommige middeleeuwse schoenen lijken sterk op tegenwoordige modellen.

kinderschoen, 16e eeuwAan de hand van modetrends en de gebruikte vervaardigingstechnieken, kan het object vaak vrij nauwkeurig worden gedateerd. Vaak bestaat een vondstcomplex uit meerdere materiaalcategorieën, waardoor een goede datering en interpretatie tot stand kan komen. De studie naar de lederen voorwerpen kan hieraan een goede bijdrage leveren.


Bij ArcheoSupport hebben we alle kennis en kunde in huis om lederen voorwerpen te reinigen en conserveren, waarna het bestudeerd, beschreven en gedateerd kan worden.

De bestudering van het archelogisch leer wordt bij ArcheoSupport uitgevoerd door drs. Marcella Blom.

 

Alle diensten